NÉPRAJZI MÚZEUM
Budapest, Kossuth tér 12.

2017.
szeptember 22 - október 23.

Díjazott képek az elmúlt év eseményeiről. Válogatás 5,034 fotóriporter, 80,408 pályázatra küldött fotójából.

Nyitva:
kedd, szerda, csütörtök, vasárnap:
10.00 – 18.00 óráig;

péntek, szombat, október 23.:
10.00 - 20.00 óráig.

Teljes árú belépőjegy: 2100 Ft
Kedvezményes belépőjegy (diák és nyugdíjas): 1000 Ft
Családi jegy (1-2 felnőtt, 1-3 gyerek):
4400 Ft

SZÉP Kártya (szabadidő: K&H, MKB, OTP), EDENRED kártya (szabadidő) valamint Edenred (Ticket Culture/Sport) utalványt elfogadunk.

KÍSÉRŐ KIÁLLÍTÁS
Máté Bence: Láthatalanul
"Az év természetfotósa” (Wildlife Photographer of the Year) világverseny történetének legeredményesebb fotógráfusának gyűjteményes kiállítása.

neprajzi

Teljes árú belépőjegy: 2100 Ft
Kedvezményes belépőjegy: 1000 Ft
Családi jegy (1-2 felnőtt, 1-3 gyerek):
4400 Ft

SZÉP Kártya (szabadidő: K&H, MKB, OTP), EDENRED kártya (szabadidő) valamint Edenred (Ticket Culture/Sport) utalványt elfogadunk!

A World Press Photo budapesti kiállítása már harmincnyolc éve mutat tükröt az elmúlt évnek. Díjnyertes fotókon át láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Olyan bepillantást tesz lehetővé, ami sehol máshol nem található. Óriási mértékben járul ahhoz, hogy tisztábban lássuk a világ eseményeit, hogy megértsük mi zajlik körülöttünk.

Facebook

 


Tárlatvezetések
A kiállítás teljes időszaka alatt rendszeresen szervezünk tárlatvezetéseket előre egyeztetett időpontban.

 

Kiállítás szervező: Révész Tamás
marketing@worldpressphotohu.info


TÁMOGATÓ:
bp
 
php
 
marriott
 
holland
 
metro
 
KÖZÖSSÉGI MÉDIA PARTNERreverb
 
EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER:
RADNOTI
 
MÉDIA TÁMOGATÓ:
 
ng
 
origo
 
pestiest
 
esthu
 
peart
 
fidelio
 
port
kreativ
wmn
liget

 

fotoklikk
 
dt
 
funzine
 

World Press Photo Foundation

lottery-canon

vissza

Burhan Ozbilici

AZ ÉV KÉPE


Vezető hír
1. díj, sorozat
Burhan Ozbilici
Törökország, The Associated Press
Andrej Karlov orosz nagykövet egy fotókiállítást nyitott meg Ankarában december 19-én, amikor lelőtte egy szolgálaton kívüli török rendőr, Mevlut Mert Altintas. “Allahu akbar” (Isten a leghatalmasabb), kiabálta a merénylő,  majd törökül folytatta: “Ne feledjétek  Aleppót! Ne feledjétek Szíriát!” A török terrorelhárítás különleges alakulata tűzharcban megölte a támadót. Oroszország és Törökország szembenálló feleket támogatott a szíriai polgárháborúban: az oroszok a kormányhű erők, a törökök a felkelők mellé álltak. A merényletet megelőző hónapokban a két ország stratégiai partnerséget alakított ki: mérsékelték a szíriai felek támogatását a saját távlati  érdekeiknek megfelelően. 

Altintas kiabál, miután rálőtt a nagykövetre.

Jonathan Bachman

Korunk kérdései
1. díj, egyedi
Jonathan Bachman
USA, Reuters

Iesha Evans (27 éves) állja a sarat a tüntetésen, amit a feketéket sújtó rendőri erőszak ellen szerveztek július 9-én az amerikai Louisiana állam fővárosa, Baton Rouge rendőrkapitánysága előtt. Evans azért utazott a helyszínre, hogy tiltakozzon Alton Sterling halála miatt, akit a földre teperve közelről lőtt le két fehér rendőr július 5-én. Amerikában már Sterling lelövését megelőzően is fokozott volt a feszültség amiatt, hogy a rendőrök több fekete férfit megöltek. A brit The Guardian napilap "A megszámláltattak. Akiket rendőrök öltek meg Amerikában" kezdeményezése szerint 2016-ban a 15-34 éves fekete férfiak egyéb honfitársaiknál kilencszer nagyobb eséllyel váltak rendőri erőszak áldozatává. A tiltakozó Evanst letartóztatták, de még aznap este szabadon engedték.

Vadim Ghirda

Contemporary Issues - Second Prize, Singles

Vadim Ghirda, TheAssociated Press
Title: Migrant Crossing

A woman is supported by two men while crossing a river, as refugees attempt to reach Macedonia on a route that would bypass the border fence, on 14 March 2016. Hundreds of refugees walked out of an overcrowded camp on the Greek-Macedonian border on this day, shortly after the closure of Macedonia's borders, determined to head north despite the dangers of the crossing.

Daniel Etter

Korunk kérdései
2. díj, egyedi
Vadim Ghirda
Románia, The Associated Press

Egy menekülő nőt támogatnak átkelés közben a Mala Reka folyón a görög határváros, Idomeni közelében március 14-én. A Macedóniába vezető útvonallal egy újonnan épített kerítést igyekeztek elkerülni. Macedónia öt nappal korábban  zárta le határait, és az idomeni táborban rekedt tömegek miatt a helyzet humanitárius katasztrófával fenyegetett.

 

Amber Bracken

amber

amber

Korunk kérdései
1. díj, sorozat
Amber Bracken
Kanada

A Dakota Access olajvezeték (DAPL) egy  1,886 kilométer hosszú földalatti vezeték, amely az amerikai Észak-Dakota államból az Illinois államban lévő kikötőbe szállítja az olajat. 2016-ra a vezeték csaknem teljesen elkészült, de a Standing Rock sziú rezervátumhoz legközelebb eső rész még szövetségi engedélyre várt. A rezervátum indián lakói tiltakoztak a vezeték megépítése ellen, mert féltek a vízszennyezéstől és szakrális törzsi helyeik károsodásától. Az Oahe-tónál zajló tüntetések hazai és nemzetközi figyelmet keltettek.

Lalo

Lalo

Korunk kérdései
2. díj, sorozat
Lalo de Almeida
Brazília, Folha de São Paulo

Brazíliában drasztikusan emelkedett a kisfejűséggel született gyermekek száma, ami a Zika vírussal hozható összefüggésbe. A betegség azt jelenti, hogy születéskor rendellenesen kicsi a fej mérete vagy a születés után nem fejlődik tovább. A szúnyogok terjesztette Zika vírus általában enyhe, influenzaszerű tüneteket idéz elő, és nem tudni, pontosan hogyan is okozza a kisfejűséget, ami egyébként ritka betegség. 
Az Egészségügyi Világszervezet 2,289 Zika-vírushoz köthető kisfejűség megbetegedést regisztrált Brazíliában
a 2015-ös kezdet és 2016 vége között, és nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.

 

Peter  Bauza

Peter  Bauza

Korunk kérdései
3. díj, sorozat
Peter Bauza
Németország
Brazíliában milliók élnek biztonságos otthon nélkül. A kormányzati szociális lakhatási programok igyekeztek enyhíteni az 5.24 milliósra becsült lakáshiányon, de kevés sikerrel. Csaknem 300 család él a "Jambalaya"-ként emlegetett negyedben, Rio de Janeiro nyugati részén, elfoglalva az elhagyott lakótelepi lakásokat, a 30 évvel korábbi, a középosztálynak szánt építkezés maradványait. Ez a városrész, csakúgy mint az országban számtalan egyéb favela és szegénynegyed, híján van az alapvető infrastuktúrának, az életkörülmények sil ányak.Eduarda hét testvérével lakik a Jambalaya egyik elhagyott lakótelepi lakásában. 

paula

Hétköznapok
1. díj, egyedi
Paula Bronstein
USA, Getty Images Reportage,  Pulitzer Center on Crisis Reporting

Najiba ölében tartja unokaöccsét, a 2 éves Shabirt, akit egy bombarobbanás sebesített meg, nővérét pedig meg is ölte Kabulban, Afganisztánban, márciusban. A bomba akkor robbant, amikor a gyerekek az iskola felé tartottak.  A 2001-2014 között zajló afganisztáni háború formálisan véget ért ugyan, a viszály nem szűnt meg a Talibán és az amerikaiak, valamint egyéb, az afgán hadsereget támogató nemzetközi erők közt. A harcok újabban a falvak és a városok közelében zajlanak, a támadások célja a polgári lakosság életének destabilizálása.

tiejun

Hétköznapok
2. díj, egyedi
Wang Tiejun
Kína

Egy tornász iskola tanulói lábujjerősítő gyakorlatot végeznek 30 percen keresztül a kínai Hszücsouban. Kínában 2000-nél is több sportiskola van, ezekből kerül ki az ország olimpikonjainak 95 százaléka. Az edzés kemény, és egyre kevesebb szülő hajlandó kitenni a gyerekét a fárasztó   foglalkozásoknak. Egyes sportiskolák bezártak, mások módosítják munkamódszereiket.

munita

munita

Hétköznapok
1. díj, sorozat
Tomás Munita
Chile, The New York Times

Fidel Castro, Kuba egykori elnöke és a  kommunista forradalom vezére november 26-án elhunyt. A halálhírt látványos és nyilvános nemzeti gyász követte. Castro hamvait végigvitték, fordított irányban, azon az útvonalon, amely felidézte diadalmas menetelését 1959-ben Santiagótól Havannáig. Az elhaladó menetet ezrek figyelték. A Castro nélkül maradt Kubában az oktatási és az egészségügyi rendszert töbnyire  csodálják, ugyanakkor a tartós amerikai gazdasági embargó miatt folyamatos az alapvető cikkek hiánya és általános a lepusztultság.
 

Borbély Havanna központjában, a La Habana Vieja elnevezésű negyedben. Balra Castro temetési menete Santa Clarában, az ország középső részén.

elena

elena

elena

Hétköznapok
2. díj, sorozat
Elena Anosova
Oroszország

Oroszország távoli északi részén, a Nyizsnyaja Tunguszka folyó mentén lévő kis településen teljes elszigeteltségben zajlik az élet. A fokozatos változás üteme évszázadokban mérhető. A település felnőtt lakóinak a száma körülbelül 100, nincsenek utak, és a legközelebbi város 300 kilométerre található. Egy dízel generátor adja az áramot reggel és este.  A téli középhőmérséklet -45° Celsius. A helyi gazdaság vadászatra és szőrmekereskedelemre épül.

Egy fagyott jávorszarvas fejet olvasztanak ki az újévi ünnepségekre készülődve. A szarvas ajka csemegének számít. 

Egy helyi vadász hóval tisztogatja az arcát.
A kutyák egész évben

 

 

Francesco

Francesco

Francesco

Hétköznapok
3. díj, sorozat
Francesco Comello
Olaszország

Az Üdvözülés Szigete egy világtól elvonult  lelki és oktatási közösség Oroszországban a Moszkva és Jaroszlavl közötti forgalmas út mentén. Az 1990-es években hozta létre egy orotodox pap, és kezdetben körülbelül 30 tagja volt, akik elkötelezték magukat a jámbor élet mellett. A közösség most olyan gyerekeket gondoz, akiknek családi vagy szociális problémáik vannak. Jelenleg közel 300 fiúról és lányról gondoskodik az Üdvözülés Szigete.
 
Az elválaszthatatlan barátnők, Maria és Alexandra a krumpliföldön segédkeznek.
A közösség ősszel táncmulatságot rendez, amelyre a nők maguk varrják a ruhájukat.
Vladimir és Vittoria korábban az Üdvözülés Szigetén laktak, most pedig ott kötnek házasságot.

 

 

Laurent Van der Stockt

Hír
1. díj, egyedi
Laurent Van der Stockt
Franciaország, Getty Images Reportage, Le Monde

Egy kislány áll kinn, miközben a város visszafoglalásáért folytatott harcokban az Iraki Különleges Műveleti Erők (ISOF) terrorelhárító zászlóalja átkutatja a házakat Moszul keleti városrészében. Moszul volt az utolsó jelentős iraki város  az Iszlám Állam kezén. Az ISOF október végén indította el a keleti városrész, Gogjali felszabadítását, az Iszlám Állam tagjai, eszközeik és bizonyítékok után kutattak. Gogjali november elején szabadult fel, Kelet-Moszul csaknem egésze pedig 2017 januárjának végére.

santi

Hír
2. díj, egyedi
Santi Palacios
Spanyolország, The Associated Press

Egy 11 éves nigériai lány vigasztalja az öccsét azt követően, hogy egy Olaszország felé tartó zsúfolt csónakról átkerültek egy mentőhajóra a Földközi-tengeren. Anyjuk meghalt Líbiában, miután átjutottak a Szaharán.  Az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex adatai szerint 2016-ban az Észak-Afrikából Olaszországba érkezett menekülők száma minden eddiginél magasabb, 181,000 volt, köztük mintegy 25,800 kísérő nélküli gyerek.

noel

Hír
3. díj, egyedi
Noel Celis
Fülöp-szigetek,
Agence France-Presse

A lépcsőn alszanak a rabok Quezon City (manilai térség) börtönében. A börtönt 1953-ban 800 férőhelyesre tervezték, bár az ENSZ szerint legföljebb 278 fő befogadására alkalmas. Augusztusban a Time közel 3,800 quezoni fogvatartottról számolt be. A Fülöp-szigeteken jelentősen megnőtt a börtönnépesség azt követőben, hogy az újonnan beiktatott elnök, Rodrigo Duterte totális háborút indított a kábítószerkereskedők és -fogyasztók ellen.

berehulak

berehulak

Hír
1. díj, sorozat
Daniel Berehulak
Ausztrália, The New York Times

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke június 30-án lépett hivatalba és ígéretéhez híven nyomban hadjáratot indított a kábítószerkereskedők és -fogyasztók ellen. Az elnök azóta többször elrendelte az intézkedések szigorítását. Az Amnesty International szerint sorozatosan megsértették az emberi jogokat, bírósági eljárást mellőzve végeztek ki embereket civilek és rendőrök egyaránt. A hivatalos rendőrségi adatok szerint rendőrök és ismeretlen fegyveresek 7,025 kábítószerhez köthető gyilkosságot követtek el 2016. július 1. és 2017. január 21. között.
 

 


ponomarev

ponomarev

2. díj, sorozat
Sergey Ponomarev
Oroszország, The New York Times

Az Iraki Különleges Műveleti Erők (ISOF) amerikai és koalíciós csapatok támogatásával októberben támadást indítottak Moszul visszafoglalására, ahová több mint két éve ásta be magát az Iszlám Állam. Az iraki kormány röplapjain eleinte arra kérte a város lakóit, hogy ne hagyják el otthonukat. Ahogy egyre többen vettek részt a harcokban és egyre többen tartottak az Iszlám Állam  megtorlásától, sokan vállalták inkább a menekülés kockázatát. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság adatai szerint október és december között több mint 96,800 moszuli veszítette el az otthonát, míg körülbelül egy millió civil rekedt a városban folyamatosan fogyatkozó élelemmel, ivóvízzel és az Iszlám Állam  fokozódó megtorló akciói közepette.
 
Egy család menekül Moszulból novemberben, miközben a várostól 60 kilométerre délre, Qayyarah közelében égnek az olajmezők.
Moszul lakói menekülnek a városból novemberben.

romenzi

romenzi

Hír
3. díj, sorozat
Alessio Romenzi
Olaszország

A líbiai egységkormány csapatai májusban támadást indítottak  a Földközi-tenger partján fekvő Szirte város visszafoglalására. Az Iszlám Állam egy évvel korábban foglalta el a várost.
A Moammer Kadhafi elnök megbuktatását követő politikai vákumban az Iszlám Állam folyamatosan erősödött Líbiában, és Szirte lett az egyik főhadiszállása a szíriai Rakka és az iraki Moszul mellett.
A kormányerők offenzívája decemberig tartott, augusztustól amerikai légicsapások támogatásával. Az ENSZ Biztonsági Tanács egyik jelentése szerint az Iszlám Állam lényegében teljesen kiszorult Líbiából, néhány kisebb csoport  maradt csak aktív az országban.
 

melnikov

1. díj
Valery Melnikov
Oroszország, Rossiya Segodnya
Ukrajna nehéz napjai
 
2014 áprilisában oroszbarát szeparatisták elfoglalták Donyeck és Luhanszk városok egyes részeit Ukrajna keleti határánál. Az ukrán kormány katonai válaszlépéssel reagált, és a konfliktus háborús helyzetté terebélyesedett. Oroszország kiképzéssel és eszközökkel támogatta a lázadókat. A fotós rögzítette, hogyan változtak
a körülmények, miközben a háborús cselekmények kiéleződtek. Meggyőződése szerint minden konfliktus legfontosabb szereplője a harmadik fél: az erőszakos cselekményeket elszenvedő civilek. A konfliktusban közvetetten érintett békés lakosság szenved a legtöbbet.
 
Egy légitámadás miatt lángra lobbant házból menekülnek a lakók (Luhanskaya, 2014).

fatemi

fatemi

Hosszú távú munkák
2. díj
Hossein Fatemi
Irán, Panos Pictures
Utazás Iránban
 
Az 1979-es iszlám forradalom óta Irán szigorúan konzervatív teokratikus úton halad. A nyugati kulturális hatást kíméletlenül korlátozzák. Becslések szerint az ország népességének
60 százaléka 30 évesnél fiatalabb és keveset tud a forradalmat megelőző állapotokról, miközben a nyugati világ minden eleme eljut az otthonokba az internet és a (a pillanatnyilag illegális) műholdas televíziók révén. A fotográfus igyekszik dokumentálni Irán bonyolult társadalmának elemeit, a hétköznapok kevéssé ismert területeire összpontosítva.


jokela

Hosszú távú munkák
3. díj
Markus Jokela
Finnország, Helsingin Sanomat
Table Rock, Nebraska

Table Rock egy kis vidéki település az amerikai Nebraska államban. 1992-ben   308 lakosa volt, 2015-ben 255. A lakók többsége Table Rockban éli le egész életét. A fotós 1992-ben járt ott először, aztán 2009 óta többször visszatért.  A hétköznapok világias elemeit örökítette meg.
 Emlékezet napi ünnepség az evangélikus temetőben Table Rock határában.

perez

Természet
1. díj, egyedi
Francis Pérez
Spanyolország
Álcserepesteknős elhagyott halászhálóba gabalyodva úszik Tenerife partjainál,a Kanári-szigeteken, az Atlanti-óceán északkeleti részén. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján az álcserepesteknős a "sebezhető" fajok közé tartozik, az északkelet-atlanti populáció azonban "veszélyeztetettnek" minősül.  A tengeri teknősöket elsősorban a más fajoknak szánt hálók fenyegetik, és a halászhajók által hátrahagyott egyéb felszerelések, másodsorban pedig a húsukat és a tojásaikait fogyasztó ember, valamint a természetes élőhelyüket károsító partmenti fejlesztések.

khanolkar

Természet
2. díj, egyedi
Nayan Khanolkar
India

Egy leopárd halad éjszaka Aarey Milk Colony lakó, pihenő és mezőgazdasági jellegű telepen a Sanjay Gandhi Nemzeti Park közelében, Mumbai külvárosában. Körülbelül 35 leopárd él a parkban, és egyre gyakrabban bukkannak fel a környező területeken zsákmány reményében, például a szeméttelepek körül gyülekező kóbor kutyákra vadászva. Az ember-leopárd konfliktusok szaporodnak, előfordult, hogy a leopárd emberre támadt, amint az is, hogy az állat orvvadászok csapdájában végeztek.
rojo

Természet
3. díj, egyedi
Jaime Rojo
Spanyolország

Pompás királylepke-takaró hóvihar után az erdőben a mexikói  El Rosario Pillangóvédelmi Területen Michoacánban.  A hóvihar március 8-án és 9-én csapott le a közép-mexikói hegyekre, éppen amikor a telelő lepkekolóniák elkezdtek visszaköltözni az Egyesült Államokba – ez az út a 4,500 kilométert is meghaladja.  A pillangók meglepően rugalmasan alkalmazkodnak, akár több napot is kibírnak fagypont alatti hőmérsékleten amennyiben szárazak maradnak,
itt azonban nem lehetett tudni, hogy a hóvihar milyen mértékben érintette a kolóniákat. A pompás királylepke populáció folyamatosan fogyatkozott, 1990 óta 90 százalékkal csökkent, az utóbbi időben azonban némi gyarapodás történt, és a telet lehetséges fordulópontnak tartották a faj szempontjából

stirton

stirton

Természet
1. díj, sorozat
Brent Stirton
Dél-afrikai Köztársaság, Getty Images Reportage, National Geographic
Ázsiában meredeken emelkedik a gyógyító hatásúnak tartott rinocérosz szarv iránti kereslet, mivel az egyre nagyobb jólét a térségben azt is jelenti, hogy egyre többen tudják megfizetni a csillagászati árakat. A már eleve a kihalással fenyegetett fajra folyamatosan fokozódó veszély leselkedik. 2007-ben Dél-Afrikában, ahol a világ orrszarvúinak 70 százaléka él,
az orvvadászok mindössze 13 egyedet öltek meg. 2015-re ez a szám 1,175-re nőtt. John Hume azok közé tartozik, akik megpróbálják feloldani a nemzetközi tilalmat, kereskedelmi céllal tenyésztik az orrszarvút, amit a természetvédők hevesen elleneznek.
 
Orvvadászok áldozata, egy fekete (másként keskenyszájú) orrszarvú teteme a Hluhluwe Umfolozi Vadrezervátumban a Dél-afrikai Köztársaságban. 

Két orvvadászattal gyanúsított, letartóztatott férfi Mozambikban, a dél-afrikai Kruger Nemzeti Park közelében.

vitale

vitale

Természet
2. díj, sorozat
Ami Vitale
USA, National Geographic

Az óriáspanda a korábbi veszélyeztetett kategóriából a sebezhetőbe került, vagyis csökkent a kihalásának az esélye. Kína rengeteget tett a panda élőhelyének védelméért, és ez meg is látszik az egyedek létszámának  növekedésében.  A világ vadon élő pandáinak két harmada természetvédelmi területeken él a Szecsuani-medence fölött lévő   bambuszban gazdag erdőkben. A faj fogyatkozását részben a panda fő tápláléka, a  bambusz eltűnésével magyarázták, miután ez erdőket kiirtották. Amióta Kína helyreállította a panda természetes környezetét, az állat egyre nagyobb területen él, és a fogságban tenyésztett egyedeket folyamatosan visszavezetik a vadonba.

mate

mate

mate

mate

Természet
3. díj, sorozat
Bence Máté
Magyarország

Állatok éjjel természetes környezetükben.

Bölény az itatónál a Zimanga magánrezervátumban Mkuze településen, a Dél-afrikai Köztársaságban.

Víziló az itatónál a Zimanga magánrezervátumban Mkuze településen, a Dél-afrikai Köztársaságban.

 


Wennman

Emberek
1. díj, egyedi
Magnus Wennman
Svédország, Aftonbladet

Anyja vigasztalja az 5 éves Mahát a debagai menekülttáborban Irak északkeleti részén szeptemberben. Maha és családja egy héttel korábban menekült el a Moszultól 160 kilométerre délre fekvő  Hawija városból. Hawija 2014 augusztusa óta az Iszlám Állam fennhatósága alá tartozott, és az utolsó fontos erődítménynek számított az olajban gazdag Kirkuk tartományban, amikor az iraki csapatok visszafoglalták a várost, miközben Moszul felé haladtak. A harcok idején mintegy 400,000 civil rekedt Hawijában és a környező településeken lényegében élelem és gyógyszer nélkül, az Iszlám Állam blokádja ugyanis megakadályozta, hogy a humanitárius segélyek eljussanak a városba.
hammond

Emberek
2. díj, egyedi
Robin Hammond
Új-Zéland, NOOR Images,
Handicap International

Hellen Alfred (41 éves) elmebeteg,  Dél-Szudán fővárosában, Jubában él. Elmondása szerint akkor betegedett meg, amikor megszülte a hatodik gyerekét. Dél-Szudánban az elmebajt sokszor az ördöngösséggel társítják. A betegeket gyakran kiközösítik és a társadalomra veszélyesnek tekintik. Sokukat bebörtönzik. Jubában alig akad képzett pszichiáter és pszichológus

 

kim

Emberek
1. díj, sorozat

Michael Vince Kim
USA

1905-ben közel 1,000 koreai érkezett Mexikóba az SS Ilford fedélzetén. Kiszálltak Salina Cruzban, Oaxaca államban, aztán gőzhajóval folytatták útjukat Progresóba, a Yucatán-félszigetre. A bevándorlóknak fényes jövőt ígértek, ehhez képest mezőgazdasági munkások lettek: szizálültetvényeken dolgoztatták őket. Az agavé leveléből nyert, a kötélkészítéshez használt szizál óriási jövedelmet termelt  Mexikónak. A munkások többsége visszatért volna a hazájába, de 1910-re Korea a Japán Birodalom része lett, és sokan inkább úgy döntöttek, maradnak Mexikóban.  Az első világháború után a szizál iránti kereslet megcsappant, és a koreiak egy része más munka után nézett Mexikóban és Kubában. Az eredeti koreai bevándorlók ömmel férfiak voltak, akik közül aztán sokan helyi maja nőt vettek feleségül.
Koreai-maja fiatalok játszanak a medencében második generációs bevándorló rokonuk 90. születésnapi ünnepségén. 
Úszásórak Matanzas tengerpartján.

controluce

controluce

controluce

Emberek
2. díj, sorozat
Antonio Gibotta
Olaszország, Agenzia Controluce

A spanyolországi Ibi lakói minden év december 28-án katonai puccsparódiát rendeznek, lisztet szórnak és tojást  hajigálnak egymásra, petárdákat robbantanak. Férfiak "Els Enfarinats"

(A lisztesek) nevű csoportja veszi át a város irányítását, képtelen törvényeket hoz és megbírságolja a törvényszegőket. Egy másik csoport, "La Oposicio" (Az ellenzék) megpróbál rendet teremteni. A nap végén a bírságokat egy jótékonysági szervezetnek adományozzák. Az állítólag 200 éves hagyományt hosszas szunnyadás után 1981-ben elevenítették fel újra.

 

 

jenkins

Sport
1. díj, egyedi
Tom Jenkins
Nagy-Britannia, The Guardian

Nina Carberry zsoké leröpül a lováról, Sir Des Champs-ról (balra), amikor buknak  a The Chair elnevezésű akadálynál a legendás Grand National lóversenyen az  Aintree versenypályán Liverpool mellett április 9-én. Egy másik ló, On His Own (jobbra) is bukott ennél az akadálynál, másodpercekkel az előtt, hogy Sir Des Champs ugrani készült. Egyik ló és lovas sem sérült meg.
spencer

Sport
2. díj, egyedi
Cameron Spencer
Ausztrália, Getty Images

A francia Gaël Monfils tenyerest üt a levegőben úszva az orosz Andrey Kuznetsov elleni mérkőzésen a 2016-os ausztrál nyílt tenszbajnokságon a melbourne-i Melbourne Parkban január 25-én. Monfils megvágta és felhorzsolta a kezét, a sérülés kezelésére időt kellett kérni, de végül megnyerte a meccset.

kai

Sport
3. díj, egyedi
Kai Oliver Pfaffenbach
Németország, Reuters

A jamaicai Usain Bolt mosolyogva néz hátra miközben megnyeri a 100 méteres síkfutás középdöntőjét a Rio de Janeiro-i nyári olimpián augusztus 14-én. 9.86 volt az eredménye. Bolt később arany érmet szerzett a döntőben, ezzel ő lett az első futó, aki háromszor nyert olimpiát 100 méteren. Aranyat szerzett 200 méteren is és a 4x100-as váltó tagjaként is.

capriotti

caprioti

Sport
1. díj, sorozat
Giovanni Capriotti
Olaszország

A 2003-ban alapított Muddy York Rugby Football Club az első melegbarát rögbi csapat Torontóban, Kanadában. Azért hozták létre, hogy cáfolják: a meleg férfiak nem alkalmasak az igen férfias rögbire, és hogy tiltakozzanak a meleg sportolókkal kapcsolatos sztereotípiák ellen. Kanadában jelenleg három meleg irányultságú csapat van amióta a Montreal Armada is csatlakozott az Ottawa Wolves és a Muddy York csapatokhoz. A negyedik, a Vancouver Rogues feloszlott, amikor a játékosok úgy érezték, eleget tettek már az elfogadásért, és jelenleg vegyes csapatokban játszanak. A Muddy York RFC a Torontói Rögbi Szövetség "szabályos" csapatai ellen játszik és a városon kívül más meleg csapatok ellen is.
 A Muddy York játékosa, Michael Smith kezében a labda a Nashville Grizzlies elleni középdöntőben az amerikai Nashville-ben, Tennessee államban.

A Muddy York és az Ottawa Wolves mérkőzése az amerikai Nashville-ben, Tennessee államban a Bingham Kupáért, a meleg rögbi csapatok nemzetközi tornáján

John-Paul Markides (balra) megcsókolja párját és Muddy York- csapattársát, Kasimir Kosakowskit a torontói meleg büszkeség felvonuláson július 3-án.

hanke

hanke

Sport
2. díj, sorozat
Michael Hanke
Csehország

Csehországban továbbra is népszerűek az ifjúsági sakktornák, a számítógépes játékokkal is állják a versenyt. Az országos sakkszövetségnek jelenleg mintegy 15,000 tagja van, ebből 3,000 fő 15 évesnél fiatalabb. A "Sakkot az iskolákba" speciális program célja az, hogy az általános és középiskolásokkal megismertesse a játékot.
 
A kamenicei verseny résztvevői nem titkolják érzelmeiket. Játékosok, akik már befejezték a maguk mérkőzését, figyelik a még zajló játszmák végét Zdicében. Játszma közben Slanýban.

 

taraqi

Spot News - First Prize, Singles

Jamal Taraqai, European Pressphoto Agency
Title: Pakistan Bomb Blast

Lawyers help their injured colleagues after a bomb explosion in Quetta, Pakistan, on 8 August 2016. Seventy people were killed when a bomb exploded outside a civil hospital where a crowd of lawyers and journalists had gathered to mourn Bilal Anwar Kasi, a senior lawyer who had been assassinated hours earlier.

alhalbi

alhalbi

Vezető hír
2. díj, sorozat
Walid Mashhadi
Szíria, Agence France-Presse
( There are indeed two names. Ameer Alhalbi’s real name is Walid Mashhadi. Because of the security situation in Syria, he was permitted to enter the contest using a pseudonym to protect his identity and safeguard his family. Now that Walid has left Syria, he is able to use his real name.
However, for his work he prefers to use his pseudonym Ameer Alhalbi. Hence the two names. We are using Walid Masshadi for the exhibition, but in credits we use both © Ameer Alhalbi (Walid Masshadi), Agence France-Presse.)

Aleppo volt a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők és a megbuktatására törekvő lázadók között zajló polgárháború egyik legfontosabb helyszíne. A város nagyjából kettévált, az ellenzék foglalta el a keleti,
a kormányerők a nyugati részt. 2016-ban a lázadókat egyre erősebben ostromolták.   Az Aleppo keleti részében rekedt körülbelül 250,000 ember közül csaknem 100,000 volt gyerek. Noha több nemzetközi kísérlet történt a tűzszünet és a polgári lakosság szabadon engedésének elérésére, az emberek maradtak Aleppo keleti részében. A polgári védelem képviselői szerint a lakosok nem hitték el a kormánynak, hogy szabadon távozhatnak, a kormányerők pedig azt mondták, hogy a lázadók akadályozzák a civilek távozását.
 
Férfiak mentik a csecsemőket a romos Salihin negyedben szeptember 12-én.
Egy kisgyereket mentenek ki egy lerombolt épületből az al-Kalasa negyedben április 28-án.

willcoccks

willcocks

Vezető hír
3. díj, sorozat
Mathieu Willcocks
Nagy-Britannia, Migrant Offshore Aid Station

Az afrikai és a közel-keleti fegyveres konfliktusok, a szegénység és a bizonytalanság miatt továbbra is sokan vállalják a veszélyes tengeri átkelést Európába egy jobb élet reményében.
Az EU és Törökország menekültügyi megállapodása óta az Égei-tengeren Görögországba érkező menekülők száma csökkent, ugyanakkor jelentősen nőtt az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren Olaszországba érkezők száma. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság adatai szerint  2016-ban 181,436 ember érkezett ez utóbbi útvonalon, ami 18 százalékos emelkedés 2015-höz képest. A menekülőket gyakran zsúfolják hajózásra alkalmatlan járművekbe, sokszor mentőmellény vagy elegendő élelem, ivóvíz vagy üzemanyag nélkül. Sokan nem élik túl a három napig tartó Olaszországba vezető utat.
Két rémült férfi küzdelme a vízben egy mentőakció közben.
Líbiai halászok mentőmellényt dobnak a menekülőknek.

Quick links

WorldPressPhoto_Credit_Sheet_2017_HU_reduced (LETÖLTHETŐ PRESS KIT AZ UTOLSÓ OLDALON)

Press center:http://www.worldpressphoto.org/press

About World Press Photo: http://www.worldpressphoto.org/about

2017 Photo Contest: https://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2017

2017 Multimedia Contest: https://www.worldpressphoto.org/collection/mm/2017

Research: http://www.worldpressphoto.org/activities/research