Magyar
Nemzeti Múzeum

1088 Budapest,
Múzeum krt. 14-16.

WORLD PRESS PHOTO 2018.
szeptember 20 - október 23.

KIÁLLÍTÁS
161 díjazott kép az elmúlt év eseményeiről. Válogatás 4,548 fotóriporter, 73,044 pályázatra küldött fotójából.

MOZI
"Digital Storytelling", a World Press Photo dokumentarista és multimédia versenyének nyertes filmjei, melyek az online média évek óta nélkülözhetetlen műfaja. Folyamatos mozi élmény nyújtunk majd filmekkel, és látogatói aktivitást igénylő érintőképernyővel irányitott multimédiát.

KÍSÉRŐ KIÁLLÍTÁS
"25 év legszebb magyar természetfotói"
Jubileumi válogatás a NaturArt pályázatának díjazott képeiből

TÁRLATVEZETÉS
Diák csoportok tárlatvezetése ingyenes. Időpont egyeztetése szükséges: tarlatv@mnm.hu

Nyitva:
kedd, szerda, csütörtök, vasárnap: 10.00 – 18.00 óráig;

péntek, szombat október 23:
10.00 - 20.00 óráig.

Teljes árú belépőjegy: 2100 Ft
Kedvezményes belépőjegy (diák és nyugdíjas): 1000 Ft
Családi jegy (1-2 felnőtt, 1-3
gyerek): 4400 Ft.

Facebook

 


Tárlatvezetések
A kiállítás teljes időszaka alatt rendszeresen szervezünk tárlatvezetéseket előre egyeztetett időpontban.

 

Kiállítás szervező: Révész Tamás
mail@worldpressphotohu.info


FŐTÁMOGATÓ
 
24
TÁMOGATÓ
 
php
 
holland
 
metro
 
mnm
rtl
 
ng
 
port
liget

 

WELOVE
 
fm
 
fotoklikk
 
dt
 
funzine
 
KÖZÖSSÉGI MÉDIA PARTNER
 
reverb
 

World Press Photo Foundation

lottery-canon

vissza

006

AZ ÉV KÉPE

Vezető hír
1.díj, egyedi
Az év fotója
Ronaldo Schemidt
Venezuela, Agence France-Presse
2017. május 3., Caracas, Venezuela. José Víctor Salazar Balza (28 éves) ruhája meggyulladt, amikor a Nicolás Maduro elnök ellen tüntetők összecsaptak a rohamrendőrökkel.
Maduro elnök bejelentette, hogy módosítani kívánja Venezuela demokratikus intézményrendszerét: az ellenzéki többségű Parlamentet alkotmányozó nemzetgyűlés váltaná fel, vagyis lényegében az elnök maga volna a törvényhozás. Az ellenzék tömegdemonstrációkon előre hozott elnökválasztást követelt. A tüntetők és a nemzeti gárda összecsapásai május 3-án kezdődtek, a (gyakran csuklyás, álarcos, gázmaszkos) tüntetők tüzeket gyújtottak, köveket hajigáltak. Salazar ruhája akkor gyulladt meg, amikor felrobbant egy motorkerékpár üzemanyagtankja. Salazar első- és másodfokú égési sérüléseket szenvedett, de életben maradt.

003

Vezető hír, 2.díj, sorozat,
Jelölt, Az év fotója

Toby Melville, Nagy-Britannia, Reuters
2017. március 22., London.  Március 22-én Khalid Masood egy bérelt utcai terepjáróval felhajtott a járdára a Westminster hídon, a brit parlament közelében. Három ember azonnal meghalt, ketten a támadás után egy nappal vesztették életüket, legalább 40 járókelő megsérült. A két késsel felfegyverkezett Masood elhagyta a járművet és miközben megpróbált bejutni a parlament területére, halálosan megsebesítette az útját álló rendőrt. A támadót végül lelőtték. Noha az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a támadásért, a nyomozás nem talált semmilyen bizonyítékot, hogy Masoodnak köze lett volna akár az Iszlám Államhoz, akár az al-Káidához.
Egy járókelő vigasztalja Melissa Cochran amerikai turistát. Melissa túlélte a támadást, de férje, Kurt életét vesztette.

004

Hír, 1.díj, sorozat
Jelölt, Az év fotója
Ivor Prickett, Írország, The New York Times számára
2017. január 16. – 2017. szeptember 16. Több hónapos ostrom után július 10-én az iraki kormány bejelentette, hogy Moszul felszabadult az Iszlám Állam megszállása alól, noha egyes városrészekben még folyt a harc. Moszul keleti részét már 2017 januárjának végére sikerült visszafoglalni, Moszul nyugati része, különösen a sűrűn lakott Óváros, nehezebb feladatnak bizonyult. A tűzharc több ezer polgári áldozatot követelt, a túlélőknek súlyos víz- és élelmiszerhiánnyal is meg kellett küzdeniük.
Segélyért sorakozók Moszul nyugati részében.

005

Hír 1.díj, sorozat,
Jelölt, Az év fotója

Ivor Prickett, Írország, The New York Times számára

2017. január 16. – 2017. szeptember 16. Több hónapos ostrom után július 10-én az iraki kormány bejelentette, hogy Moszul felszabadult az Iszlám Állam megszállása alól, noha egyes városrészekben még folyt a harc. Moszul keleti részét már 2017 januárjának végére sikerült visszafoglalni, Moszul nyugati része, különösen a sűrűn lakott Óváros, nehezebb feladatnak bizonyult. A tűzharc több ezer polgári áldozatot követelt, a túlélőknek súlyos víz- és élelmiszerhiánnyal is meg kellett küzdeniük.

 

 

011

013

Korunk kérdései
1.díj, sorozat
Heba Khamis
Egyiptom
2016. november 6. – december 7.  Kameruni szokás, hogy a mell laposításával – részint masszírozással, részint leszorítással – igyekeznek megakadályozni vagy megváltoztatni a serdülő lányok mellének növekedését. A gyakorlatot az a meggyőződés vezérli, hogy ezzel késleltethető a nemi érettség és megelőzhető a nemi erőszak vagy a szexuális közeledés. A mell-laposítást rendszerint a lány anyja vagy idősebb rokona végzi. A módszerek tájegységenként változnak. Vannak, akik leszorító övet használnak, mások felmelegített őrlőkővel, lapáttal vagy mozsártörővel végeznek préselő vagy gyúró mozdulatokat.
Kamini Tontines (12 éves) eltakarja mellét anyja mozdulatai után.
Veronica (28 éves) a lánya, Michelle (10 éves) mellét laposítja, miközben a testvérek figyelik őket.
Követ melegítenek mell-laposításhoz.
Mell-laposításhoz használt eszközök.
Suzanne (11 éves) mellét teljesen ellaposították.

017

Korunk kérdései
3. díj, sorozat
Espen Rasmussen
Norvégia, Panos Pictures, VG
2017. szeptember 23. – október 1.  A düh fokozatai három amerikai államban: utazás a Unite the Right mozgalom charlottesville-i, virginiai nagygyűlését  követő hetekben. Évtizedek óta ez volt az első nagygyűlés, amelyet az ország szélsőjobboldali csoportjai szerveztek, részint tiltakozásképpen Robert E. Lee déli konföderációs tábornok szobrának eltávolítása miatt. A fotós három amerikai államban járt, és miközben különféle emberekkel találkozott szélsőjobboldali aktivistáktól kezdve patriótákon át olyanokig, akiket egyszerűen felháborít az Egyesült Államok jelenlegi politikája, igyekezett megérteni, miért tört felszínre a fehér bőrű emberek dühe.
A patrióta Tommy Kinder puskájával pózol az otthonában, Fort Creekben, Nyugat-Virginiában.

019

Korunk kérdései
2. díj, sorozat
George Steinmetz
USA, a National Geographic számára
2017. június 13. – 2017. július 9. Kínában a gyorsan emelkedő jövedelmek megváltoztatták a táplálkozási szokásokat, egyre több húsra, tejtermékre és feldolgozott élelmiszerre van szükség. Kína a világ művelhető földterületének mintegy 12 százalékát hasznosíthatja a világ össznépessége csaknem 19 százalékának táplálására. Az új technológia és a mezőgazdasági reform részint megoldást kínál ugyan, de a gondok maradnak, ahogy a gazdák és a fiatalok tömegei a városokban keresnek munkát, a vidéki lakosság egyre idősebb, és az ipar folyamatosan szennyezi  a  művelhető földeket.
Ezrével ünneplik a Rákfesztivált Xuyi Megyében.

022

Környezet 1.díj, egyedi
Neil Aldridge Dél-Afrika

2017. szeptember 21.  Egy fiatal szélesszájú orrszarvú elkábítva és bekötött szemmel várja, hogy az Okavango-deltában, Botswanában visszaengedjék a vadonba. Orvvadászok elől menekítették át Dél-Afrikába.
A szélesszájú orrszarvú mérsékelten veszélyeztetett faj. A porrá őrölt szarv rendkívül keresett, elsősorban Vietnamban és Kínában, gyógyító hatást tulajdonítanak neki, egyes helyeken pedig diszkódrogként használják. A szarv kilóját 20000- 50000 euróért adják. Az orvvadászok Dél-Afrikában 2007-ben 13 orrszarvút ejtettek el, míg 2014-ben már 1215-öt. A számok ugyan csökkentek valamelyest a 2014-es rekord óta, a veszteség így is tarthatatlan. A dél-afrikai orvvadászok elől Botswanába menekítik az állatokat, aztán védett területen visszahelyezik őket természetes környezetükbe.

032

Környezet 2. díj, sorozat
Luca Locatelli, Olaszország, a National Geographic számára
 2016. október 2.-2017. március 9. A kicsi és sűrűn lakott Hollandiában nincsenek meg a nagyüzemi mezőgazdaság hagyományos feltételei, mégis, elsősorban az innovatív megoldásoknak köszönhetően, az eladott áru értékét tekintve Hollandia a világ második legnagyobb élelmiszer-exportőre. Egyedül az Amerikai Egyesült Államok előzi meg, amelynek földterülete 270-szer akkora, mint Hollandiáé. A kutatások java része a Wageningen Egyetem és Kutatóintézet nevéhez fűződik, amely elismerten a világ első számú mezőgazdasági kutatóintézete.
A hollandiai Wageningenben Ruud Veloo, az AlgaePARC kutatója ellenőrzi a fénybioreaktort, amelyben fény serkenti a mikroalga növekedését.
Mezőgazdasági melegházak a holland Westland régióban, ahol a megművelt földterület 80 százalékát üveg fedi

 

043

042

Hír
2. díj, sorozat
Kevin Frayer, Kanada, Getty Images
2017. szeptember 19. - november 2. A buddhista Mianmarban a muzulmán vallású rohingya népcsoport falvai ellen intézett támadások, a házaik felgyújtása miatt százezrek menekültek gyalog vagy csónakon a szomszédos Bangladesbe. Sokan meghaltak útközben. Az UNICEF szerint a menekülők több mint fele gyerek volt. Bangladesben meglévő táborokban és ideiglenes telepeken helyezték el a menekülteket. A helyzet hamar válságosra fordult, a közművek nehezen birkóztak meg az óriási terheléssel, az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet munkatársai szerint az emberek többsége nem jutott tiszta ivóvízhez, fedélhez, tisztálkodási lehetőséghez, és ez megbetegedések kialakulásával fenyegetett.
A mianmari Maungdawból menekült Minara Hassan és férje, Ekramul kimerülten fekszik a földön a Naf folyó bangladesi partján.
Egy segélyt osztó teherautóra kapaszkodott fel a síró fiú a Balukhali menekülttábornál, a bangladesi Cox’s Bazar város közelében.

 

054

057

Vezető hír
3. díj, sorozat
Juan Barreto, Venezuela, Agence France-Presse
2017. május 3., Caracas, Venezuela. José Víctor Salazar Balza (28 éves) ruhája meggyulladt, amikor felrobbant egy motorkerékpár üzemanyagtankja a Nicolás Maduro elnök elleni tüntetésen. A tiltakozók és a nemzeti gárda összecsapása erőszakba torkollott. A nemzeti gárda egyik tagjáé volt a motorkerékpár, amit a tüntetők nyilván összetörtek. A szemtanúk beszámolói eltérnek, de egyesek szerint a tüntetők megdobták valamivel a járművet, ettől robbant fel a tankja. Egyéb beszámolók szerint Salazar ruhája azért lobbant lángra azonnal, mert már korábban fröccsent rá benzin vagy a saját, vagy egy másik tüntető Molotov-koktéljából. Salazar testének több mint 70 százaléka súlyosan megégett, de életben maradt.
Rémült emberek egy utcai lövöldözés után a hondurasi San Pedro Sula egyik városnegyedében.
Guatemala City: Mészárlás után. A cinkosokat eláruló férfit büntetésből összeverték. Rendőrök vizsgálják át az autót, amelyben agyonlőttek egy nőt.
Késelés után a hondurasi San Pedro Sulában. Egy mara tagja letartóztatás után, Usulután, El Salvador, Barrio de la Milagrosa, Medellín, Kolumbia.

066

Hosszú távú munkák
1. díj
Carla Kogelman
Hollandia
Waldviertel én vagyok
2012. július 19. – 2017. augusztus 29. Hannah és Alena testvérek, a 170 lakosú ökofaluban, Merkenbrechtsben élnek, az alsó-ausztriai tartomány elszigetelt Waldviertel vidékén, a cseh határ közelében. A lányoknak két bátyjuk is van, de többnyire kettesben, gondtalan úszkálással, játékkal, a szabadban töltik az idejüket. Az ökofalu energiaszükséglete java részét helyi biomasszából és egyéb megújuló forrásból állítja elő. A fotós 2012 óta fényképezi Hannah-t és Alenát. Minden évben meglátogatja őket néhány hétre, általában nyáron, figyeli felcseperedésüket, közös időtöltésüket.

068

072

Hosszú távú munkák
2. díj
Fausto Podavini
Olaszország
Omo, változás
2011. július 24. - 2017. november 24. Az etiópiai Omo folyóra épülő  Gibe III gát nemcsak a folyó völgyében élő népeket veszélyezteti, hanem a kenyai Turkana-tó körül élőket is (ebbe a tóba torkollik az Omo). Nyolc különböző etnikum él a völgyben érzékeny összhangban a környezettel, táplálékukat a folyó biztosítja. Az etióp kormány értékes villamosenergia-forrásként, a nagyüzemi mezőgazdasághoz szükséges vízforrásként és idegenforgalmi látnivalóként tekint a gátra, vitatva a káros környezeti hatásokat. A gát bírálói felhívják a figyelmet a fogyatkozó biológiai sokszínűségre, a Turkana-tó csökkenő vízszintjére, az évi rendes áradásoknak köszönhető termékeny talaj fogyatkozására és a hagyományos etnikumok kiszorítására. Az Omo folyó völgyébe vissza-visszatérő fotós célja, hogy elgondolkodtasson: a beruházások hogyan sodorják veszélybe ember és környezet egyensúlyát.
Az Omo folyóból csövekkel emelik át az öntözővizet a gyapotültetvényre. Konso nemzetiségű férfi dohányzik az etiópiai Arba Minch-be vezető út mentén. Karo nemzetiségű gyerekek játszanak az Omo folyó partján.
A turistáktól kapott melltartót viselő mursi nemzetiségű nők visszatérnek a kútról a falujukba az Omo folyó völgyében, Etiópiában.

078

Természet
2. díj, egyedi
Thomas P. Peschak
Németország
2017. április 18. A sziklaugró (másként aranytollú) pingvinek rászolgálnak a nevükre, ahogy a csipkézett, egyenetlen parton közlekednek a dél-afrikai Marion-szigeten az Indiai-óceánban.
Noha a legnépesebb pingvinfajták közé tartozik, a sziklaugró pingvin mégis sebezhetőnek tekinthető, a populáció fogyatkozik, valószínűleg a táplálékkészlet apadása miatt. A madár 5-6 hónapot a tengeren tölt, csak vedleni és költeni megy a partra. Inkább ugrál, nem totyog, mint a többi pingvin, és akár 100 méter mélyre is lemerül halért, rákért, tintahalért, krillért.

089

Természet
1.díj, sorozat
Ami Vitale
USA, a National Geographic számára
2016. szeptember 29. - 2017. február 23. Az árván maradt és elhagyott elefántborjakat rehabilitálják és visszaterelik a vadonba a helyiek tulajdonában lévő Reteti Elefántmenhelyen Kenya északi részén. A menhely a szamburu nemzetiség ősi földjén található.  Az elefánmenhelyet 2016-ban alapították helyi lakosok, és az ott dolgozók szamburu harcosok voltak vagy ma is azok. Régen a helybélieket nemigen érdekelte az elefántok megmentése, mert veszélyt jelenthetnek az emberre és a tulajdonára, de az utóbbi időben elkezdtek másként viszonyulni az állatokhoz.
Egy megmentett elefántborjú a menhelyre szállítás előtt.

091

Emberek
3. díj, egyedi
Li Huaifeng
Kína
2017. november 11.  Két fivér hagyományos, hegyoldalba vájt yaodongban („kemencebarlangban”) lakik a Lösz-fennsíkon, Kína középső országrészében. A földfal jó hőszigetelő, a lakókat a hideg telektől is megvédi.
A yaodong az egyik legősibb, 2000 évnél is régebbi lakásfajta Kínában. A Sárga-folyó felső és középső szakaszán elterülő Lösz-fennsík területe körülbelül akkora, mint Franciaország. Az évszázadokon keresztül gyülekezett finom, ásványi anyagokban gazdag, szélfútta hordalék helyenként több száz méter vastag, a yaodong lakóbarlangok száma pedig több millió. A lösz télen melegen, nyáron hűvösen tartja a lakokat. A két nőtlen fivér lényegében egész életét ebben a yaodongban élte le.

097

Emberek
2. díj, sorozat
Anna Boyiazis
USA
2016. október 17. – december 29. A Zanzibár szigetcsoporton élő lányoknak általában nem tanácsolják, hogy megtanuljanak úszni, főleg a konzervatív iszlám kultúra kifogásai és az elfogadható fürdőruha hiánya miatt. Zanzibár északi csücskének falvaiban azonban a Panje Project keretében (a panje jelentése „nagy hal”) a helyi nők és lányok úszni tanulhatnak, a fürdőruha pedig egész testüket elfedi, így kultúrájuk vagy vallásuk előírásait is betartják..
A Kijini Általános Iskola tanulói úszást és vízi mentést tanulnak Muyuni Beach közelében.

102

103

Emberek
3. díj, sorozat
Tatiana Vinogradova
Oroszország
2017. március 29. – december 7.  Szexmunkások a lakásukon Szentpéterváron, Oroszországban. A hivatalos statisztikák szerint több mint egy millió szexmunkás van Oroszországban. A Silver Rose elnevezésű szentpétervári civil szervezet adatai szerint a szám inkább három millióhoz közelít, és egyedül Szentpéterváron 50 ezer női szexmunkás dolgozik. Az orosz gazdasági hanyatlás következtében az üzleti élet és az oktatás területén munkanélkülivé vált nők közül egyre többen váltak szexmunkássá. Oroszországban a prostitúciót a törvény bünteti, és annak ellenére, hogy a bírság nem túl nagy (körülbelül 28 euro), a nők könnyen zsarolhatóvá válnak a büntetett előélet következményei miatt.
Alice (27 éves) egyedülálló anya, divattervezőnek tanult, tíz éve dolgozik szexmunkásként.
Alena (33 éves) az ukrán-orosz háború miatt költözött Szentpétervárra. Úgy tudta, ügyintézőnek veszik fel a bordélyba, aztán kiderült, hogy prostituáltként kell dolgoznia.

107

Sport
3. díj, egyedi
Erik Sampers, Franciaország
2017. április 14. Indulnak a résztvevők a Marathon des Sables egyik időzített szakaszán a Szaharában, Marokkó déli részén.

A Marathon des Sables (Maraton a homokban) 250 kilométernél is hosszabb, a hőmérséklet akár az 50 C fokot is elérheti. A versenyző futók és gyaloglók maguk cipelik az elemózsiás hátizsákjukat, a hálófelszerelésüket és minden egyebet. A maratonnak hat szakasza van, hét napon át zajlik, az egyetlen hosszú szakasza több mint 80 kilométer. Az első Marathon des Sables 1986-ban zajlott 186 versenyzővel. Az esemény jelenleg 1000-nél is több résztvevőt vonz körülbelül 50 országból.

113

Sport
3.díj, sorozat
Nikolai Linares
Dánia
2017. február 18-22. A bikaviadal már jó ideje megosztó és folyamatosan csökken a népszerűsége még Spanyolországban is, ennek ellenére a fiúk szerte az országban arénasztárok szeretnének lenni, torreádoriskolákban sajátítják el a szükséges tudnivalókat. A spanyol Amería város Escuela Taurina Almería torreádorképző-intézményében a 10-16 éves fiúk heti háromszor gyakorolnak. Ahhoz, hogy igazi corrida résztvevői lehessenek igazi bikával, be kell tölteniük a 16. évüket.
A torreádorok új nemzedéke gyakorol az arénában Almeríában.

120

1.díj, sorozat
Alain Schroeder
Belgium,
Reporters
2017. szeptember 17-25.
Gyerekek lovagolnak nyereg nélkül, mezítláb, szinte teljesen védőfelszerelés nélkül kistermetű lovakon a Maen Jaran lóversenyen az indonéziai Sumbawa szigeten. A Maen Jaran hagyomány őrzése  nemzedékről nemzedékre száll. Eredetileg a jó termés ünnepe volt, a lóversenyt a hollandok alakították közönségsporttá a XX. században a tisztviselők szórakoztatására. Az 5-10 éves fiúk naponta ötször-hatszor pattannak fel kis paripájukra, és akár 80 kilométeres óránkénti sebességet is elérnek. A győztes pénzjutalomban részesül, a résztvevők futamonként 3.50-7 eurót kapnak.
Zajlik a nap egyik futama a sok közül.

121

Vezető hír
2.díj, egyedi
Ryan M. Kelly
USA, The Daily Progress
2017. augusztus 12. Emberek a levegőben, miközben egy autó hajt a Unite the Right nagygyűlése ellen tiltakozók közé Charlottesville-ben, Virginia államban.
A nacionalista nagygyűlést Robert E. Lee tábornok, konföderációs ikon köztéri szobrának tervezett eltávolítása miatt hívták össze, és közben ellentüntetés is szerveződött.  James Alex Fields Jr nagy sebességgel belehajtott egy szedánba, a kocsit és egy minibuszt az antirasszista tüntetők közé taszította. Heather Heyer (32 éves) meghalt, 19-en megsérültek. Fields a saját kocsijával menekült el a helyszínről, de a charlottesville-i rendőrök elfogták és később vádat emeltek ellene emberölés miatt.

Quick links

Press center:http://www.worldpressphoto.org/press

About World Press Photo: http://www.worldpressphoto.org/about

2018 Photo Contest: https://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2018

2018 Multimedia Contest: https://www.worldpressphoto.org/collection/mm/2018

Research: http://www.worldpressphoto.org/activities/research